Secrete esentiale pentru un gratar perfect!

Mirodenii ce fragezesc gratarul
Un gratar bun se pregateste din timp. Indiferent ce preparate aruncati pe carbunii incinsi, secretul consta in macerarea pentru cateva ore a carnii in vin, condimente sau sucuri din fructe. Daca nu aveti in plan sa mergeti la gratar, si va razganditi pe ultima suta de metrii nu este nicio problema, carnea la gratar este buna oricum si oricand!

Unii ar spune ca e stiinta pura, altii pun pregatirea gratarului pe seama talentului culinar. Oricare ar fi „reteta” succesului, pentru un gratar bun trebuie sa tineti cont de cateva reguli esentiale: carnea devine mult mai gustoasa daca o marinati, carbunii trebuie sa fie cand incinsi, cand mai molcomi, in functie de carnea pe care o puneti pe gratar.

O ceafa de porc suculenta obtineti doar daca evitati sa intepati carnea in timpul prepararii, iar gustul puternic al carnii de miel se diminueaza daca o marinam in suc de lamaie. Si despre vasul in care lasam carnea la macerat specialistii au sfaturi: folositi boluri din plastic sau ceramica, dar niciodata de metal. Si pungile care se inchid ermetic sunt foarte bune. Le gasiti in supermarketuri.

Cateva retete de marinate pot face insa dintr-un gratar anost unul bun de sa te lingi pe degete.
Miel (pastrama, coaste) – folositi mult suc de lamaie
Carnea de miel are un gust aparte, de aceea pregatirea necesita foarte mare atentie.

Pentru cei carora nu le place, o buna condimentare poate „taia” din gustul specific mielului. Pentru prepararea la gratar, cea mai buna reteta este una greceasca. Ingrediente: sucul a trei lamai, un sfert de pahar de ulei de masline, doi catei de usturoi, cimbru, oregano, trei foi de dafin, sare si piper dupa gust.

Amestecati toate ingredientele intr-un vas mai mare, in care carnea sa poata fi patrunsa de marinata. Bucatile mai mici trebuie sa stea la macerat patru-cinci ore, iar cele mai mari – opt, ba chiar le puteti lasa peste noapte.
Pui (aripioare, piept, pulpe) – marinata cu vin rosu

Maestrii bucatari spun intotdeauna ca cea mai buna marinata pentru carnea de pui are, pe langa condimente, vin rosu. Reteta este, pe cat de simpla, pe atat de gustoasa, iar carnea de pui va capata un gust delicios. Ingrediente: doua pahare de vin rosu, jumatate de pahar de ulei de masline, un sfert de pahar de sos de soia, un praz taiat rondele, doi catei de usturoi, doua lingurite de zahar brun. Indiferent daca vreti sa pregatiti pe gratar aripioare, piept sau pulpe de pui, aceasta reteta de marinata este excelenta. Lasati carnea sa se macereze cel putin patru ore, in frigider, dar scoateti-o cu cel putin o ora inainte s-o puneti pe gratar. Cat timp carnea este la rece, intoarceti bucatile de pe o parte pe alta, ca macerarea sa fie uniforma.
Porc (ceafa, pulpa, muschi) – vinul alb ii da un gust excelent
Ingrediente: 500 ml vin alb sec, o ceapa taiata felii, un morcov, un fir de praz taiat rondele, o telina mica, doi catei de usturoi, cuisoa, piper boabe, jumatate de lingurita de cimbru uscat, o frunza de dafin. Morcovul si telina se dau prin razatoare, iar cateii de usturoi se taie marunt. Toate ingredientele se amesteca bine, iar carnea va fi asezata in aceasta marinata, astfel incat feliile sa fie uniform patrunse de bait. Macerarea in acest caz se face dupa preferinte. Pentru condimentarea puternica se lasa la frigider de seara pana dimineata.

Vita (muschi, pulpa) – crusta de nuci, alune ?i patrunjel
Ingrediente: trei nuci, un pumn de alune de padure, trei catei de usturoi, o ceapa, un ardei iute verde, doua linguri ulei de masline, o lingura de miere, o lingurita zeama lamaie, 100 ml vin rosu, sare, piper, busuioc, patrunjel verde.Nucile si alunele se macina si se pun in vas. Usturoiul se piseaza, ceapa se taie marunt si se pun in acelasi vas, peste care se toarna uleiul de masline. Ardeiul iute se taie maruntel si se adauga alaturi de toate celelalte ingrediente. Carnea se tine la frigider patru ore. Nucile si alunele vor forma o crusta crocanta si foarte gustoasa.

Foarte important! Nu ardeti carnea pana ajunge sa se faca scrum deoarece temperaturile crescute, flacara directa si fumul, elemente specifice gratarului in aer liber, pot da nastere substantelor cancerigene.
De asemenea, o alta regula de aur a prepararii gratarului este sa tineti carnea in lazi frigorifice pana sa o puneti pe gratar, deoarece expunand-o la soare sau tinuta la temperaturi improprii va exista riscul de dezvoltare a unor germeni precum Salmonella, Escherichia coli si Staphylococcus aureus, care pot afecta starea de sanatate in cel mai scurt timp si, in loc de o vacanta reusita, vei avea parte de greata, voma, diaree si crampe abdominale severe.
Sursa: culinar.bzi.ro
Articol preluat integral cu acord scris.

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook