Secretele ardeilor copti – cum se aleg, coc si curata cel mai usor. Aplica trucurile pentru o salata delicioasa de ardei copti in ulei si otet

Ardeii, dulci sau iuti, au fost cultivati pe continentul Sud American inca de acum 2000 de ani, fiind o leguma care a ajuns in Europa abia dupa descoperirea Lumii Noi, in 1493.

De acolo, ardeiul a ajuns in toate colturile lumii, fiind extrem de apreciat mai ales in India si tarile din sud-estul Asiei. Dar si europenii l-au adoptat extrem de repede si l-au inclus in prepararea mai multor feluri de mancare traditionale.
Printre cele mai populare soiuri de ardei sunt: ardeii grasi (bell peppers),

ardeii Capia, ardeii banana, ardeii Pimiento (asemanatori ardeilor grasi, doar ca sunt ascutiti la varf), ardeii habaneros (maronii, la culoare), ardeii Serrnao (au forma ardeilor iuti, dar sint mai mari).
Ardeii copti nu sunt specifici exclusiv bucatariei romanesti, ci sunt foarte apreciati in toate tarile. Totodata, sunt si foarte sanatosi.

Prin coacere, ardeii nu pierd decat o cantitate mica din continutul nutritiv si sunt ideali pentru persoanele cu un stomac sensibil, fiind usor de digerat.
Cum sa alegi cei mai buni ardei pentru copt
In piata, cauta ardeii tari, cu coaja subtire si lucioasa, care nu au pete.

Cei mai buni ardei de copt sunt cei ajunsi la maturitate. Spre deosebire de vinete, cei mai buni si gustosi ardei sunt cei de dimensiuni mari.
Pentru copt, e bine sa alegi ardeii care par mai carnosi, dar care au si o forma regulata. Altfel, daca sunt incovoiati, se vor coace in diferite grade, avand fie zone arse, fie zone necoapte.

Cand ii cumperi, ai grija sa fie cat mai proaspeti. Chiar daca urmeaza sa ii pui pe foc, cei proaspeti se vor coace mai bine si se vor curata mai usor.
Cum se coc ardeii
Poti coace ardeii pe orice suprafata intinsa si suficient de fierbinte. Insa, de obicei, ardeii se coc pe o tabla / plita pusa pe ochiurile aragazului.
Daca ai posibilitatea, poti coace ardeii si pe gratar. Acestia fiind si cei care au gustul cel mai bun.
Cum se decojesc
Dupa coacere, cel mai bine este sa pui ardeii intr-un vas de inox si sa-i acoperi cu un capac. Dupa 10 minute, coaja se va desprinde foarte usor de pe ei. Mai pot fi pusi si in pungi cu inchidere ermetica.
O alta tehnica este ca peste ardeii proaspat copti sa se presare un strat de sare grunjoasa. Dupa o ora se decojesc singuri.
De evitat este depozitarea ardeilor copti intr-un vas cu apa. Aceasta metoda face ca ardeii sa se imbibe cu apa si sa-si piarda din savoare. De asemenea, ardeii se curata cel mai usor atunci cand sunt calzi, deci nu lasa pentru mai tarziu decojirea.

Insa, vasul cu apa nu trebuie sa lipseasca pentru ca te ajuta sa-ti mainile de fragmentele de coaja care raman lipite de mana dupa fiecare ardei curatat.
Din ardeii copti poti face un piure, la robot, amestecat cu maioneza, si reprezinta o garnitura ideala pentru pui.
De asemenea, piureul facut din ardei rosii, cu ulei, in loc de maioneza, se potriveste cu pestele.
Sursa: /www.stirilekanald.ro
Articol preluat integral cu acord scris.

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook