Ce inseamna daca te trezesti des pe timpul noptii

Persoanele care se foiesc des pe timpul noptii sunt predispuse infarctului. Cercetatorii japonezi sustin ca daca ne intrerupem odihna pe timp de noapte ar putea insemna o boala care s-ar putea dezvolta in viitor.

13.000 de subiecti au fost analizati in cadrul studiului, astfel ca rezultatele sugereaza ca intreruperea somnului din timpul noptii ar putea creste riscul infarctului si a anginei pectorale, cu 99 de procente.

Ba mai mult, persoanele care au nevoie de mai mult de 30 de minute pentru a adormi dar si cei care dorm mai putin de 6 ore sunt predispusi riscului respectiv, informeaza Telegraph.

Ba mai mult, o echipa de cercetatori de la Universitatea Hiroshima din Japonia sugereaza ca in cazul in care ne este intrerupt somnul constant pe parcursul noptii, putem ajunge sa fim hiperactivi, deoarece sistemul nervos accelereaza ritmul cardiac si tensiunea arteriala.

Un somn care nu este odihnitor poate reprezenta o sanatate precara, motiv pentru care persoanele cardiace nu se pot odihni suficient.

In cazul persoanelor care necesita peste 30 de minute pentru a adormi au 52% sanse de a suferi un atac de cord iar in cazul celor care dorm mai putin de 6 ore pe noapte ar putea suferi un infarct in procent de 29%.

Ce se intampla in timpul unui atac de cord?

Pentru ca muschiul cardiac sa functioneze normal, trebuie sa i se furnizeze in mod constant, o cantitate de sange bogata in oxigen, care ajunge la inima prin intermediul arterelor coronare.

Daca este prezenta o boala coronariana, acestea se ingusteaza si fluxul de sange devine insuficient. Grasimile, calcul, proteina, celulele inflamatorii existente in interiorul arterelor formeaza placi de diverse dimensiuni.

Daca un cheag de sange obstuctioneaza complet artera, muschiul inimii va fi privat de oxigen, iar in scurt timp va avea loc moartea celulelor muschiului inimii, iar leziunile vor fi permanente. Astfel are loc atacul de cord.

Desi, destul de rar, un atac de cord poate fi cauzat si de un spasm al unei artere coronare. In timpul unui spasm coronarian, arterele coronare se cotracta sau au loc spasme ale acestora, reducandu-se volumul de sange necesar pentru alimentarea muschiului inimii (ischemie).

Fenomenul poate sa apara in repaus, inclusiv la persoanele care nu sufera de boli coronariene semnificative.

Fiecare artera coronariana furnizeaza sange intr-o regiune a muschiului inimii. Gradul de deteriorare a muschiului cardiac depinde de cat de extinsa este artera blocata si de timpul dintre prejudiciu si tratament.

Vindecarea muschiului inimii incepe imediat dupa ce s-a incheiat atacul de cord si dureaza aproximativ opt saptamani. La fel ca si o rana a tesutului cutanat, leziunile inimii se vindeca si se va forma o cicatrice in zona afectata.

Noul tesut nu va avea proprietatea de a se contracta, iar capacitatea inimii de pompare a sangelui devine mai scazuta dupa un atac de cord. Gradul de diminuare a capacitatii de pompare depinde de marimea si localizarea cicatricei.

Surse: planetapamant.com

www.sfatulmedicului.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook