Semne că stresul, anxietatea și depresia sunt cauzate de excesul de estrogen

Altii au mai multă expresie a genei COMT, rezultând o enzimă mai rapidă care curăță dopamina și norepinefrina mai rapid, ducând la niveluri mai mici ale creierului acestor neurotransmițători. Dacă sunt prezenți alți factori, acești indivizi pot fi mai expuși riscului unor afecțiuni psihice, cum ar fi depresia, starea de spirit scăzută, lipsa motivației sau dependență.

Dincolo de genetică, există mai mulți factori de mediu și biologici care pot afecta viteza enzimei COMT. Unul dintre acești factori este estrogenul. Estrogenul încetinește enzima COMT cu până la 30%. Aceasta înseamnă că atunci când nivelurile de estrogen sunt ridicate (observate la multe femei în jurul valorii de ovulație sau premenstrual sau la femei cu niveluri ridicate de estrogen, denumite „dominația estrogenică”), COMT acționează mai lent, iar nivelurile de dopamină și norepinefrină rămân ridicate.

În funcție de amploarea problemei, femeile cu estrogen ridicat întâlnesc deseori anxietate și iritabilitate și o toleranță scăzută la stres. La capătul mai sever al spectrului, unele femei se confruntă cu afecțiuni cum ar fi tulburarea disforica premenstruală sau psihoza indusă de sindrom premenstrual, care rezultă din nivele anormal de mari ale dopaminei și norepinefrinei în creier datorate estrogenului ridicat. Aceste stări sunt probabil rezultatul unei combinații de estrogen înalt, al COMT încetinit și al altor factori genetici și de stil de viață.

Xenoestrogenii proveniți din toxine de mediu sau pilulele contraceptive pot, de asemenea, încetini COMT și exacerbează în continuare unele dintre simptomele dominării estrogenului.

În schimb, femeile cu niveluri scăzute de estrogen, cum ar fi cele cu amenoree (cicluri menstruale pierdute) din diferite cauze – pilula contraceptivă, în special pilulele cu progestin sau cele hormonale – peri-menopauză sau menopauză, va avea o enzimă COMT mai rapidă.

Aceasta înseamnă că dopamina și norepinefrina vor fi eliminate din creier mai repede. Nivelurile scăzute ale acestor neurotransmițători pot duce la depresie: starea de spirit scăzută, scăderea energiei și lipsa motivației. La capătul extrem, nivelurile scăzute de dopamină din creier pot duce la condiții precum Parkinson. În prezent, se efectuează cercetări privind terapia cu substituție estrogenă ca tratament pentru Parkinson din cauza capacității sale de a crește concentrațiile de dopamină din creier prin încetinirea COMT.

Când vine vorba de pilulele contraceptive, care sunt combinații de estrogen sintetic și progesteron sintetic („progestine”), sau doar progestin, fie în formă de pilule, fie într-o formă hormonală, efectele pot fi imprevizibile. Există dovezi că utilizarea contraceptivă orală, în special contracepția cu progestin, poate exacerba anxietatea și depresia, în special la adolescenți. Pilula acționează prin suprimarea ovulației și suprimarea producției hormonale naturale, ceea ce poate duce la scăderea nivelului de progesteron natural și estrogen, care pot să încetinească COMT.

Cu toate acestea, estrogeni sintetici din pilula pot interacționa cu COMT, grăbind-o la unele femei. Prin urmare, efectele anumitor forme de control al nașterilor asupra femeilor individuale sunt greu de anticipat; dacă medicina funcțională și cercetarea genetică ne spun ceva, este vorba de faptul că nu există nici un fel de mărime în toate privințele atunci când vine vorba de găsirea echilibrului hormonal corect.

Estrogenul are și efecte asupra unei alte enzime, numită MAO-A, care reciclează serotonina, „Hormonul fericirii”, adesea implicată în depresie și anxietate. La fel ca COMT, estrogenul încetinește MAO, reducând viteza cu care organismul descompune serotonina, rezultând niveluri crescute ale acesteia in creier. Scăderea estrogenului în prealabil și înainte de menstra femeii, sau scăderea nivelului de estrogen, poate duce la sentimente de depresie. Multe femei raportează că se simt deprimate și caută carbohidrați și zahăr în jurul menstrei lor.

Acest lucru este adesea legat de o scădere a serotoninei, deoarece nivelurile de estrogen cad înaintea menstruației. Scăderea nivelurilor de serotonină din cauza scăderii nivelurilor de estrogen după naștere poate explica depresia postpartum, potrivit unor cercetători.

Legătura dintre estrogen și efectele sale asupra COMT și MAO indică complexitatea organismului și mediul hormonal al creierului și implicațiile acestuia în reglarea hormonală și sănătatea mintală. Stabilitatea mentală este o stare complexă care implică o varietate de factori: hormoni, enzime și căi neurochimice care sunt afectate de mediul nostru, de genetica noastră și de predispozițiile noastre hormonale.

De aceea, cred că trebuie să luăm o abordare funcțională a sănătății mintale, să vedem simptomele de sănătate mintală pentru ceea ce sunt: simptome și eforturi pentru a descoperi cauzele care stau la baza dezechilibrului, înrădăcinate în stilul de viață, în genetică și în mediul nostru. Cred că modul de abordare a simptomelor este de a le urmări înapoi la sursa lor.

Pentru multe femei, tratarea depresiei, anxietății și intoleranței la stres pot implica echilibrarea nivelurilor de estrogen și vindecarea ciclului menstrual. Pentru altele, aceasta poate presupune susținerea susceptibilității genetice cu modificări ale stilului de viață, găsirea unei metode de control al sarcinii care echilibrează (sau coboară în întregime) și reducerea expunerii la xenoestrogeni, susținerea căilor de detoxifiere a estrogenilor și abordarea condițiilor de sănătate ale femeilor, sindrom premenstrual, fibroame și endometrioză.

Sursă: theheartysoul.com

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook